Valio Alma piimatooted aitavad kevadisi maitsemeeli äratada, olles samal ajal kasulikud ka figuurile

aprill 05, 2015

Selle nädala keskpaik oli minu jaoks imeline! Minuni saabus pakk Valiolt, mis oli täis erinevaid Alma kodujuuste, kohupiimakreeme ja koorejogurteid. Oeh oma postitusega ajan teile kindlasti söögiisu peale, oh mind!
Ma tean inimesi, kelle jaoks on kodujuust midagi, mida nad vabatahtlikult ei söö, kuid mul on hea meel, et Valiol on nii suur valik erinevate maitsetega kodujuuste, mistõttu võib ka kõige suuremast kodujuustuvihkajast saada selle imetervisliku toiduaine armastaja.
Mina sain proovida klassikalist, murakamoosiga, soolakurgi- ja tillimaitselist, hapukoorega ja rasvatut kodujuustu. Minu vaieldamatu lemmik on aga soolakurgi- ja tillimaitseline kodujuust eelkõige suurte ja krõmpsuvate kurgitükkide pärast. Samuti on suureks üllatajaks ka murakamoosiga kodujuust mis sobib pigem magusasõpradele, kuid on ideaalne kasutamaks ka küpsetistes. Rasvavaba kodujuust meeldis mulle aga suurte tükkide poolest, aga kõikide "kuldne kesmine" on hapukoorega kodujuust. 
Kolm tervisesõbralikku põhjust, miks süüa kodujuustu:
Väärtuslikud valgud. Kodujuustu hinnatakse kõrge valgusisalduse poolest, mis täidab organismi ehituses ja talituses ühte keskset rolli. Eesti poelettidel leiduvate kodujuustude keskmine valgusisaldus on 10-14 grammi 100 grammi kohta, mis tagab viiendiku päevasest valguvajadusest.
Kasulik kaltsium. Kaltsium kuulub tähtsamate mineraalide hulka, mida on parim omastada piimatooteid ja sealhulgas kodujuustu süües.
Hädavajalikud rasvhapped. Kodujuustust saadav rasv sisaldab mitmesuguseid rasvhappeid, mis aitavad täita organismis paljusid ülesandeid.
Väga paljud toitumisspetsialistid soovitavad võtta ampsuke kodujuustu peale treeningut eelkõige suure valgusisalduse tõttu :)

 Siin on ka mõned vahvad retseptid, milles on kasutatud erinevate maitsetega kodujuuste:
Muraka-kodujuustu tort 

Kohupiima-kodujuustu kook mustikate ja musta leivaga
Kevadine kodujuustusalat

Arbuusisalat maasikatega

Omalt poolt lisaksin veel 2 lihtsat retsepti:
Kodujuustu tomati kurgi salat - tarvis läheb Valio Alma klassikalist kodujuustu, 2-3 tomatit ja pool kurki. Tükelda köögiviljad ning sega need kokku Valio Alma klassikalise kodujuustuga. Lisa soovi korral soola ja sidrunipipart. 
Rukkileiva-kodujuustu suupistekorvikesed - tarvis läheb Valio Alma soolakurgi- ja tillimaitselist kodujuustu, Linkosuo küüslaugumaitselisi rukkikorvikesi. Lao serveerimisalusele rukkikorvikesed ning pane neisse pool lusikatäit soolakurgi- ja tillimaitselist kodujuustu. (Imelihtsad, kuid uskuge. neid kiidetakse taevani!)

Lisaks üllatasid mind väga väga Muah! pisikesed koorejogurtid, millest Creme Brule oma sai minu suureks suureks lemmikuks. Rukkileiva-kaneelimaitseline koorejogurt polnud samuti halb, kuid siiski ei suutnud see pakkuda sellist maitseelamust nagu Creme Brule maitseline koorejogurt. See on kergelt magusa maitsega ning natukene meenutab vaniljejogurtit, lisaks on tunda ka kerget marjamaitset. Uskumatu, kuid ma pole oma elus kunagi söönud Creme Brule'd seega ei oska ma öelda, kas see on maitselt sarnane või mitte. Valio kodulehekülge uudistades tekkis mul isu ka lattemaitselise koorejogurti järgi. See võib lausa imeline olla! :)
Eelpool mainitud rukkileiva-kaneelimaitselisest Muah! koorejogurtist saab valmistada ka põnevat magustoitu: 
Muah! magustoit sõbrale 

Alma uued pühadeteemalistes pakkides kohupiimakreemid on aga kindlasti iga magusasõbra lemmikud. Iirise-rosinakohupiimakreem viib keele alla ning virsikukohupiimakreem sobib neile, kes armastavad troopiliste puuviljade magusat/hapukat maitset. Mõlemad on ideaalsed niisama maiustamiseks või küpsetiste sisse, kuid vaniljemaitselist kohupiimakreemi kohtab minu külmkapis pidevalt, sest selle abil valmib vähe kaloreid sisaldav magustoit. Selleks on tarvis kissellipulbrit ning Valio Alma vaniljemaitselist kohupiimakreemi. Kisselipulber tuleks segada kokku keeva veega ning seejärel nõuaks see veidike jahtumist. Kui kissell on jahtunud pigista keskmise suurusega kohupiimakreemi pallike kaussi ning vala sellele kissell peale. Lisandiks võid peale puistata ka röstitud kaerahelbeid. 
Valiol on meile üks vahva pühaderetsept iirise-rosinamaitselise kohupiimakreemiga:
Iirise-rosina kohupiimakook valge šokolaadiga

Ära märkimist vajavad ka kiivimaitselised Gefilus 2Go jogurtijoogid, mis on ideaalsed kaasa haaramiseks kiiretel hommikutel. Ühest küll kõhtu täis ei saa, sest esiteks on neil juba nii hea maitse, et käsi lausa sirutub teise järgi ning teiseks need on ikka päris päris tillud. Oma maitselt on need kiivile üsnagi sarnased ning kergelt ka hapukad, kuigi ma ise kartsin vägagi tehislikku ja magusat maitset, seda aga ilma asjata. 
Samuti tundub, et minu hommikusöögilauale on vargsi hiilinud Valio Alma karamelli- ja kohvikohupiimakreemid. Neist esimene on küll tublisti magus, kuid magusasõpradele ning veel eriti karamellisõpradele taevane kingitus. Kogu saadud kotitäie "parima maitse tiitel" läheb kohvikohupiimakreemile, milleks on kõik tasakaalus. Tunda on mõnusat kohupiimamaitset, kergelt on tunne nagu oleks kohupiimale kohvi peale rüüpanud (sest see maitse on niivõrd ehe), kuid samas on see ka piisavalt magus amps toidukorra lõppu. 
Vaniljemaitseline jogurt on aga suurepärane koostisosa erinevatesse jogurtismuutidesse, sest see annab kerge vaniljemaitse, kuid samas pole ei liiga vedel ega ka liiga paks. 
Õhuline jogurti-hapukoore kook 


Ma tean, et suutsin nii mõnelgi teist ajada suu vett jooksma, kuid ma korvan oma tekitatud kahju sellega, et ka üks minu lugejatest saab omale kotitäie Valio Alma tooteid, millest ei puudu imetervislikud kodujuustud! :)
Loosimisest aga juba uuel nädalal, enne tõmbame praeguse loosimise otsad kokku :)

Ilusat algavat nädalat!
Eliise

You Might Also Like

4 comments

  1. Ma olen suur kodujuustu sõber ja see soolakurgi- ja tillimaitseline on eriti hea nende krõbedate leivakorvikeste sees! Natuke lisaks lahjat murulaugumaitselist toorjuustu kodujuustu sisse segada ja rohelist murulauku veel lisaks peale raputada...nämma ja tervislik :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Järgmine kord võtan toorjuustu ka appi, tänks nipi eest! :P

      Kustuta
  2. Mina eelistan kodujuustuga toitusid, jogurdit ja üle-üldse on kõik tooted väga maitsvad ja on vaja vaheldust ka! :) :) :) :)

    VastaKustuta
  3. Valio tooted on kõik tõesti väga head,söön kõike aga eelistan muidugi toorjuustuga ! :) :) :)

    VastaKustuta